Projektititle_li=Novice / Uradno odprta ena izmed najlepših povezav Šaleške in Koroške

Uradno odprta ena izmed najlepših povezav Šaleške in Koroške

Včeraj je bila v uporabo uradno predana nova kolesarska povezava Huda Luknja med Velenjem in Mislinjo.

Kolesarji se bodo sedaj lahko iz Velenja pa vse do Koroške popeljali po eni izmed najlepših kolesarskih poti v Sloveniji.

Državna kolesarska povezava, ki povezuje Velenje z Mislinjo, vodi obiskovalce po opuščeni železniški progi po območju ozkih dolin in skozi obstoječe predore Paka 1, Paka 2 in Huda luknja ter skozi povsem novo grajeni predor Legi kamen.

Sanacijo obstoječih predorov in izgradnjo novega predora je izvedla družba RGP, d. o. o.

V tabeli so prikazane osnovne karakteristike tunelov.

 

 

 

 

Na svečani otvoriti so prisotne nagovorili župan Občine Velenje Peter Dermol, direktor občinske uprave Občine Mislinja Blaž Šaloven, minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer ter ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

Kolesarska povezava med dvema prijateljskima regijama kot je dejal Peter Dermol, je izjemnega pomena, saj takšne trajnostne rešitve poskrbijo za to, da se krajani lahko ukvarjajo s prostočasnimi aktivnostmi kot je kolesarstvo.

Povezava je v celotni dolžini asfaltirana, ločena od prometa in enotno označena. Gre za eno izmed infrastrukturno najbolje urejenih tovrstnih kolesarskih poti v Sloveniji. Zaradi blagega naklona je še posebej primerna za družine in starejše. Začne se v Velenju na 411 metrih nadmorske višine, nadaljuje do Mislinje, kjer doseže najvišjo točko 590 metrov in zaključi na 341 metrih v Dravogradu. Mestna Občina Velenje in Občina Mislinja sta za izgradnjo kolesarske povezave namenili svojo kvoto v okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij.

Kot je izpostavil minister Kumer, je tako imenovana nova kolesarska »žila« moderna in varna, hkrati pa mobilnostni in trajnostni dokaz uspešnega povezovanja in učinkovitega sodelovanja številnih akterjev tako na državni, regionalni kot tudi lokalni ravni ter tudi nov pomemben korak na poti trajnostnega razvoja, na poti začrtani že prej nekaj leti.

Gre za novo kolesarsko pot, ki se začne v Selu pri Velenju, nadaljuje skozi sotesko Huda Luknja ter pripelje do Gornjega Doliča, v skupni dolžini 9,4 km, je povedala ministrica Bratušek in nadaljevala, da se pot nato naveže na že obstoječo kolesarsko pot Štrekno, ki po trasi opuščene železniške proge pelje do Slovenj Gradca in naprej vse do Dravograda. Skupaj to pomeni 35 km lepe kolesarske poti, primerne tudi za družinsko kolesarjenje.

Obnoviti je bilo potrebno tri obstoječe predore, Paka 1, Paka 2 in Huda Luknja. Zgrajen je bil tudi nov predor Legi kamen v dolžini 105 metrov, štirje novi nadvozi preko glavne ceste, dva nova mostova, obnovljena dva lesena mostova ter štiri nova počivališča za kolesarje. Izpostavila je, da je na kolesarski povezavi, zaradi nedavnih vremenskih ujm, že  prišlo do večje škode, vendar pa je kljub preprekam projekt sedaj uspešno končan in že privablja nove obiskovalce.

Dogodek se je zaključil s prerezom traku.

Vsem kolesarjem želimo veliko prijetnih doživetij, predvsem pa varnih kolesarskih kilometrov.